Pochodzący z Chile trunek, kojarzony z martini: Pichuncho

Pochodzący z Chile trunek, kojarzony z martini, czyli Pichuncho to kolejna propozycja na blogu tematycznym, opisującym różne typy napojów alkoholowych z całego świata.
Pichuncho to nazwa odnosząca się do niewielkiego, pochodzącego z Chile ptaszka. Drink jest połączeniem kwaśnego brandy, wermutu i klina cytrynowego. Cytrynę często pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwoli na uzyskanie znacznie bardziej interesującej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to natomiast baza. Na stronie https://www.tragosdelmundo.cl/pichuncho-trago/ znajduje się szczegółowy przepis. Wystarczy umieścić pisco oraz wermut z kostkami lodu w shakerze oraz potrząsać przez 15 sekund.
Później trunek przelewa się do szklanki przeznaczonej do martini albo margarity. Trunek dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to trunek, jaki na dłuższy czas zapadnie w pamięć i z tego względu o wiele częściej można znaleźć go na naszych stołach. Opłaca się znać sposób jego wykonania i czasem serwować go gościom.
0 komentarze:
Prześlij komentarz