Tradycja łamania się opłatkiem - skąd się wzięła
W okresie Bożego Narodzenia praktykowane są różne tradycje, a jedna z najważniejszych to dzielenie się opłatkiem przy wigilijnej kolacji. Tradycja ta zakorzeniona została głęboko nie tylko w kraju, w którym mieszkamy, lecz również wielu innych, przykładowo takich jak Włochy, Czechy czy Słowacja.
Jak pokazuje historia oplatki pojawiły się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, ten biały kawałek chleba zyskał bowiem ogromną symbolikę jako komunia duchowa. Z czasem zabierać go zaczęto dla domowników, którzy z różnych powodów nie mogli uczestniczyć w nabożeństwie, aby ostatecznie pojawić się również w wigilijnym okresie.
Sama produkcja opłatków wcale nie jest skomplikowana, ponieważ opłatki wykonuje się tylko z dwóch składników, czyli wody i mąki. Trzeba z nich zrobić gęstą masę, jaka potem zostaje wytłoczona i pieczona przez dwie minuty w gorącym piecu. Opłatki na święta najczęściej dostępne są w kolorze białym, lecz dla zwierząt nabyć też można kolorowe, z reguły mają one także jakiś wytłoczony motyw.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz